Hvordan fungerer en kugledyne?

Kugledyner, også kendt som tyngdedyner, bruges med succes til søvnproblemer og hjælper også med depression, angst og obsessiv-kompulsive lidelser. De bruges ofte som et supplement til behandling af udviklingsforstyrrelser (f.eks. ADHD, autisme, Aspergers syndrom, Downs syndrom, Tourettes syndrom osv.) anvendes til børn og voksne. Den positive effekt af kugledyner er også blevet påvist ved sensoriske integrationsforstyrrelser.

 

Som navnet antyder, er en kugledyne ikke nogen almindelig dyne. Den vejer, denne vægt afhænger af kundens kropsvægt og højde. Det er vigtigt, at vægten vælges korrekt (10% af kropsvægten). Det dybe tryk, der udøves af vægten, har en afslappende virkning på led, muskler og sener. Du kommer til hvile internt og fysisk. Kropsopfattelse normaliseres. I teknisk jargon kaldes denne tilstand også selvorganisering.

Vægten af sansedynen hjælper med bedre at forstå kropsreflekser og regulere negative følelser.

Forbedring af søvnkvaliteten

En kugledyne kan mærkbart forbedre søvnkvaliteten. Søvnproblemer har mange ansigter. Måske gør en sygdom det svært at falde i søvn. Eller du kan ikke slukke for hovedet om aftenen og miste dig selv i en spiral af frygt. Måske er dag-nat-rytmen ude af balance, og du kan bare ikke falde i søvn. Eller den sensoriske overbelastning, som vi udsættes for hver dag, tillader ikke nervesystemet at hvile. Der er mange grunde til søvnmangel, men en kugledyne kan hjælpe i de fleste tilfælde.

Kugledyner fremmer frigivelsen af hormonet serotonin og reducerer samtidig kortisolniveauet (såkaldt stresshormon). Det dybe tryk, der udøves af vægten, signalerer en følelse af sikkerhed og tryghed for kroppen. Resultatet er en euforisk følelse af fuldstændig afslapning af kroppen og nervesystemet. Kroppen frigiver også søvnhormonet melatonin, så du kan falde i søvn fredeligt, dybere og hurtigere eller sidde stille og afslappet på sofaen eller på arbejdet. Kroppen kan regenerere særligt godt i løbet af natten, og den næste dag er du fit, produktiv og i bedre humør igen. Det er ikke for meget at sige, at livskvaliteten stiger.

Patienter med kroniske smerter

Mennesker, der er ramt af kroniske smerter, føler også lindring fra deres symptomer, når de sover under en kugledyne. Det dybe tryk har en smertestillende virkning. Ofte kan igangværende behandlinger forkortes eller afbrydes. Tina Champagne har kunnet observere hos sine patienter, at smerten er fordelt over flere områder af kroppen, i stedet for at samle sig ét sted med stor styrke. Dette skift i smerte er en stor lettelse for syge, især for patienter, der har meget intens smerte.

Instruktioner til brug

Kugledyner er medicinsk udstyr, og derfor skal nogle brugsanvisninger overholdes. Hvis sygdomme i luftvejene, hjertet eller kredsløbssygdomme er kendt, anbefaler vi altid, at du taler med din praktiserende læge, før du køber en kugledyne. Personer, der er blevet diagnosticeret med skoliose eller diabetes, bør også søge læge.

Kugledyner er tilgængelige for både børn og voksne. Hvis du vil købe en kugledyne til et lille barn under 12 måneder, skal du først tale med din børnelæge. Vægten af et dynen må ikke være for stor og bør være ca. 10% af kropsvægten. Barnets hoved og hals må ikke være dækket af tæppet. Barnet skal altid kunne trække vejret og ikke føle sig knust. Tal med dit barn og observer, hvordan han reagerer på vægten. Ofte er det nok at dække barnet i ca. 20 minutter før du går i seng.

Voksne kan være mere generøse i deres valg af vægt.

Terapeuter anbefaler kugledyner til følgende lidelser og lidelser: ADHD, gennemgribende udviklingsforstyrrelser, cerebral parese, autisme, sensoriske integrationsforstyrrelser, Aspergers, Down, Hallermann-Streiff, Rett eller Tourettes syndrom, posttraumatisk stresslidelse, CPTSD, traumatisk hjerneskade, Wittmaack-Ekbom syndrom (rastløse ben), epilepsi, angst og obsessiv-kompulsive lidelser, depression, bipolar affektiv lidelse (BAS).