Børn er påvirket af søvnproblemer

Børn er påvirket af søvnproblemer

Enhver, der tror, at kun voksne kæmper med søvnproblemer, tager fejl. En repræsentativ undersøgelse viser, at 19,5% af børn op til 18 år har søvnproblemer.

Børn påvirkes også og lider af søvnproblemer, især når de falder i søvn eller opholder sig i søvn. Konsekvenserne er udmattelse, koncentrationsbesvær og irritabilitet. Dette overføres ofte til forældrene, som skal sørge for afslapning og hvile, især for spædbørn og småbørn - selvom de selv er plaget af ekstrem træthed og udmattelse. En ond cirkel, men en, der kan brydes.

Oprettelse af et roligt miljø

I modsætning til voksne er børn ofte ikke i stand til at skabe et passende miljø til at sove alene. Derfor er det forældrenes ansvar at undgå elektroniske enheder og stimulerende aktiviteter så meget som muligt et stykke tid før sengetid. Barnet skal have brugt nok energi i løbet af dagen, når han spiller sport eller spil, så han eller hun kan gå i seng udmattet, men travlt og tilfreds, før han eller hun sover. For meget distraktion aktiverer barnets stimuli for meget, og han kan ikke slappe af. Selv her kan for eksempel en kugledyne bruges, når man læser en bog højt. Det hjælper med at sætte tempoet ned, blive roligere og blive mere bevidst om sin egen krop, som har gjort så meget den dag.

Et barn oplever mange spændende og nye ting i løbet af dagen, som skal bearbejdes. For at han kunne sove fredeligt, skulle han have tid til at dele alle oplevelserne og slippe af med dem. Ellers vil han føle sig i sengen, at han endnu ikke har fortalt noget. På denne måde får dit barn opmærksomhed og føler sig taget alvorligt. Dette hjælper dig ikke kun med at falde i søvn bedre, men det fremmer også dit forhold til dit barn.

Indfør søvnritualer

Ikke hver dag er ens, og procedurer kan ikke altid overholdes. Ikke desto mindre giver det alle børn ro i sindet, hvis de ved, hvad der sker og hvornår. Selvfølgelig inkluderer dette også mindre sjove ting som at børste tænder, tage pyjamas på eller gå i seng sidst. Forældre bør sørge for, at fokus er på, hvad barnet især kan lide, og hvad de kan se frem til.

Små søvnritualer kan give barnet signaler om, at de skal sove, men det betyder også, at de nu kan bladre i deres yndlingsbog eller lytte til en spændende historie. Involver dit barn og kommuniker åbent, hvilke ritualer de gerne vil introducere. Disse kan også udvides eller ændres over tid.

Brug af værktøjer korrekt

Et naturligt redskab til at hjælpe børn med at falde i søvn eller sove er en kugledyne. Dynens vægt og det resulterende dybe tryk slapper af kroppen. At vænne et barn til en kugledyne er ikke den nemmeste opgave. Derfor bør du sørge for, at barnet er involveret, når du køber. Lad dit barn beslutte, hvilket mønster de ønsker. Ingen kan lide, når beslutninger træffes hen over hovedet på dem. Et tiltalende mønster sikrer, at barnet forbinder dynen med noget positivt, allerede inden det prøves.

Se vores tyngdedyner til børn

Tilbage til blog